Flag
Flag

Lokacija

Simpozijum će se održati paralelno sa konferencijom BALCOR 2013 u Kongresnom centru “Ratko Mitrović ” na Zlatiboru, Srbija.

zlatibor3

Planina Zlatibor je jedna od najpopularnijih destinacija u Srbiji. Planina se nalazi na jugozapadu Srbije i udaljena je od Beograda 230 kilometara. Prosečna nadmorska visina je 1000 metara. Postoji mnogo kulturnih spomenika na Zlatiboru, a većina njih su zaštićeni od strane države: „Staro selo“ u Sirogojnu, pećina Stopica, Manastir Uvac, Mokra Gora i sl. Tokom poslednjih godina Zlatibor je upotpunio svoju turističku ponudu sa mnogo različitih sadržaja koje gostima omogućavaju da zadovolje svoje različite potrebe. Pejzaž koji oduzima dah u kombinaciji sa jedinstvenom klimom jesu razlog zašto i oni koji žele odmor i opuštanje, kao i oni koji uživaju u letnjim i zimskim sportovima rado posećuju ovu planinu. Gostima je na raspolaganju dosta sportskih terena za mali fudbal, tenis, košarku, kao i otvoreni i zatvoreni bazeni, ski liftovi i staze za skijanje. Što se tiče smeštaja, na Zlatiboru postoji veliki broj hotela, kao i soba u privatnom smeštaju.

 

Mokra Gora je postala veoma popularna nakon rekonstrukcije pruge uskog koloseka poznatije kao Šarganska osmica, koja je jedinstvena u svetu. Njena ruta kada se gleda sa neba, izgleda kao broj osam. Pored toga, poznati srpski reditelj Emir Kusturica je takođe doprineo razvoju turizma u Mokroj Gori. On je finansirao izgradnju etno sela Drvengrad, koji jednako posećuju turisti, kao i javne ličnosti iz svih oblasti života.

 

zlatibor3

Drvengrad ima biblioteku poznatu kao „Biblioteka Ive Andrića“, bioskop „Stenli Kjubrik“. Ulice nose nazive različitih pojedinaca koje Kusturica jako ceni ili ih smatra lično značajnim: Ernesto Če Gevara, Diego Maradona, Federiko Felini, Ingmar Bergman, Novak Đoković, i naravno Ivo Andrić, po kome je nazvana i glavna ulica.

Vesti

10/07/2013

Konačan zbornik radova SYM-OP-IS-a 2013 možete preuzeti ovde.